Mi a képzaj? Mi okozza? Lehet-e ellene védekezni?

Mi a képzaj? Mi okozza? Lehet-e ellene védekezni?

A digitális fotózás ma még elkerülhetetlen velejárója az úgynevezett képzaj, amely a világosság és színinformáció változását jelenti a szenzoron előállított képen.

Egyszerűbben fogalmazva, a fényképezőgép elektromos áramköreinek elkerülhetetlen "terméke".

 

A zajosodásnak három típusát különböztetjük meg,

 

  • a véletlenszerű,
  • a fix mintázatú
  • és a sávos zajt.

 

Mindhárom típusnak viszont két komponense van,

 

  • a színzaj
  • és a világossági zaj.

 

A képzaj többek között a szenzor érzékenységével, az ISO értékkel van összefüggésben. Ha növeljük az ISO értékét (pl. 200-ról 800-ra) akkor növeljük a zajosodás veszélyét és fordítva. Sajnos a zajosodás a fénykép egy másik igen fontos tulajdonságára is kihatással van. Az élességre.

 

Általában a zajosodás a képnek a sötétebb részein fordul elő, a nem megfelelő megvilágítás miatt. A felvétel készítésekor ügyeljünk arra, hogy az árnyékban lévő képelemek is megfelelő világítást kapjanak.

 

Szükség esetén használjunk derítő fényt, ami lehet a fényképezőgépünk beépített vakuja, vagy egy a fény terelésére alkalmas fehér vászon, papírlap, stb.

Próbálkozhatunk az alacsonyabb ISO értékkel is, de ebben az esetben gondolni kell a meghosszabbodott expozíciós időre, ami miatt viszont esetleg állványt kell használnunk.

A korszerű digitális fényképezőgépeket ellátták ugyan zajszűrő szoftverrel, de ezeknek a hatása inkább a drága professzionális gépekben mérhető.

 

Ha semmilyen körülmények között nem tudtuk elkerülni a képzajt és ez az egyébként jól sikerült felvételünk élvezeti értékét rontja, akkor forduljunk szakemberhez. A technika jelenlegi színvonalán, a rendelkezésre álló szoftverekkel mintegy 60-65%-os eredményességgel megszüntethető a zavaró képzaj.

 

A bal oldali kép még a zajszűrés előtti állapotot mutatja. A kép élesebb, mint a szűrt jobb oldali, de színes szemcsék borítják az árnyékban lévő felületet.

 

Képzajos kép - MotyómultimédiaKépzajtól szűrt kép - Motyómultimédia